Boer Bram en (zijn) economie.
Wát en inspirerend verhaal, Bram, had je hier gisteravond! Je noemde, (en terecht) dat we zo ongeveer álles gewoon zijn gaan vinden in ons huidige, kapitalistische systeem. Bedrijven krijgen mega-waarde toegekend dat (nog steeds) een of enkele eigenaren “ toekomt” wanneer zo’ n bedrijf verkocht wordt. Hoezo “ toekomt” zult u zeggen, dat is toch terecht en logisch? Die initiatiefnemer heeft toch alles zelf opgezet, het was zíjn idee, zíjn arbeid en ook zíjn verantwoordelijkheid?! Als dat verkocht moet worden is het misschien wel veel waard, maar dat komt hem toch ook toe?!
Bram nam een voorbeeld. Hij nam als voorbeeld een man die een schoenfabriek begonnen was, de man kreeg de naam Piet Crocs. Piet leidde dus dat productiebedrijf, had 25 man in dienst en toen hij 67 werd wilde hij afstand doen van zijn bedrijf. De taxatie kwam op 4 miljoen euro. Het bedrijf werd verkocht, het geld was voor Piet en de volgende eigenaar kwam er in. Het bedrijf bleef draaien met 25 man, de omzet steeg nog een beetje tgv wat automatisering en toen de volgende eigenaar aan zijn pensioen toe was lag de waarde op 10 miljoen. Nou wordt het toch wat lastig datzelfde bedrijf nog over te gaan nemen. 10 Miljoen is een toch wat ander bedrag voor een mens om op te nemen bij een bank en dan komt er opvallend vaak een nieuwe partij in beeld. Die partij heet “ holding”. De holding zet er een goed functionerende directeur op en dan is er in de tussentijd wel héél veel veranderd aan de bedrijfsvoering. Het kapitaal gaat nu pas echt regeren. Aandeelhouders hebben vaak geen enkele binding meer met het bedrijf anders dan winstdeling en zíj gaan bepalen. De aanvankelijk basiskwaliteiten (eigen idee, eigen arbeid en verantwoordelijkheid) zijn grotendeels of helemaal verdwenen dan.
Bram en Ilse willen dit scenario voorkomen. Ook de geschatte waarde van hun bedrijf is 4 miljoen euro. De resterende hypotheek moest dit jaar weer een verlenging ondergaan bij de bank en daar zagen zij tegenop. Het idee ontstond die hypotheek bij klanten van hun boerderij te gaan proberen af te sluiten. EN DAT IS GELUKT !! De resthypotheek is in minder dan een jaar tijd door een grote groep klanten over genomen. Er wordt een stichting in het leven geroepen en hun land wordt op deze wijze uit de markt genomen.
Alles werd uitvoerig verhaald door Bram, het betreft grotendeels gedachten uit de sociale 3-geleding van Steiner. Dat is wel bijzonder, ik ben zoo vaak bezig met dat fenomeen die 3-geleding. Zoo vaak zoek ik naar mensen die dat principe kunnen uitleggen, en nou, zoo maar staat er iemand die dat zo mooi verheldert met klinkklare voorbeelden! Práchtig!
Dank bram en Ilse voor jullie openheid aangaande het geven van inzicht hoe jullie je bedrijf duurzaam naar de toekomst willen gaan brengen. Ik heb wat te overdenken gekregen weer.
Niek
P.S.; Wil ik nog effe melden dat vrijdag 22 november Mirella hier komt vertellen over het bedrijf Nederland en het door haar gehanteerde belasting- en beboetingssysteem.