Zorgboerderij Vrouw Holle
 

Anders boeren, andere melk..

Ik heb wel eens gehoord dat de eiwitstructuur van koemelk heel ver af is komen te staan van de oorspronkelijke structuur. Dit zou door langdurige selectie op louter melkgift teweeg gebracht zijn. Ik voel hierbij dat dit wel eens waar kan zijn. Ik weet niet of daar bewijs van te vinden is. Ik zoek nu naar rassen die weliswaar een lagere productie hebben, maar die aan de melk een hoge vitaliteit meegeven. Vitaliteit in voeding is voor mij essentieel. Daarom niet pasteuriseren en liever ook niet koken, zie ook Petra Essink: De verdwenen smaak van melk.

Een ander ideaal wat ik nastreef is het verkrijgen van een veilig kuddegevoel bij mijn dieren door er een stier tussen te laten lopen. Het is echter altijd weer een opletten en afvoelen hoe lang die stier kan blijven. Wanneer ik signalen bespeur op onveiligheid jegens mijzelf of mede-inwonenden, dan is het klaar en gebeurd. Dan gaat hij weg.
Bij kunstmatige inseminatie (KI) wordt, vind ik al een nieuw leven begonnen vanuit een gemis. En dat gemis draagt zo'n dier levenslang mee. Datzelfde geldt voor het opfokken van kalveren gescheiden van de moeder. Een kalf hoort bij zijn moeder te zijn. Gezoogd te worden door die moeder. Minimaal drie maanden. En niet gescheiden te worden direct na de geboorte of al na 2-3 dagen.

Als laatste wil ik nog noemen dat op dit super kleinschalige bedrijf de koeien met de hand worden gemolken. En de melk wordt in glazen flessen bewaard, wat zo een minimum aan milieubelasting betekent. De flessen worden voor afvullen uitgekookt en ik vraag mijn klanten de fles na gebruik even te spoelen met heet water, zodat het schoonmaken voor mij niet veel moeite meer hoeft te kosten.

De mest wordt met het paard en de trog over het land uit gereden.

Deze andere ziens- en werkwijze maken het voor mij noodzakelijk een hogere prijs te berekenen voor de melk(-producten). Het betreft rauwe melk.
Op internet is veel informatie te vinden over rauwe melk, (o.a. www.news4all.org/melk). Ik ben ervan overtuigd dat rauwe melk ons immuunsysteem versterken kan. Maar wanneer iemand zwanger is of immuunsysteem-ondersteunende middelen behoeft is het zeker aan te bevelen deze melk dan te koken. Het is trouwens bij de wet verplicht op de flessen te vermelden dat de melk gekookt moet worden. Daar houd ik me maar braaf aan. Maar in mijn gezin kook ik de melk (bijna) niet meer.

Ik hoop u met dit verhaal te overtuigen dit product te komen kopen. En mij en dit geweldige bedrijf te steunen met uw aankoop! De melk kan op verschillende punten worden afgehaald en belt u me gerust (graag zelfs) voor vrijblijvende informatie. Groet Niek.

Vast afhaalpunt is uiteraard thuis en op de vrije school "Parcival" in Hoorn.

Contact-informatie.